neděle 8. srpna 2010

výlet do Míšně

Pokud žijete v blízkosti dálnice D8, určitě si udělejte výlet do Míšně. Z Ústí nad Labem to trvá něco málo přes hodinu.
Míšeň je všem známa manufakturou na porcelán. A taky má jednu svoji zajímavost a tou je "fummel". Tuto specialitu pečou v Míšni z nudlového těsta a můžete si ji koupit v každém pekařství. Pokud si ho koupíte, moc nepočítejte s tím, že ho domů dovezete vcelku.

míšeňský fummel

Kde se ten fummel vzal? Saský kurfiřt míval posla, který byl pěkný opilec a místo doručování listin, nejspíš vysedával po hostincích. Kolem Míšně začíná vinařská oblast, takže vínko si mohl dát skoro na každém rohu. Po nějaké době toho měl kurfiřt tak akorát dost a k doručovaným listinám nechal přibalit i fummel, který mu vymyslel místní pekař. Když dorazil posel s rozbitým fummelem, věděl kurfiřt, že si posel přihnul a bylo zle. A nemyslete si, že fummel je taková malá šišatá kobliha. Fummel je poměrně velký a nafouknutý a hrozně křehký, velký je asi jako půlkilový bochník chleba.



první značení míšeňského porcelánu

Manufaktura na porcelán rozhodně stojí za návštěvu. V ceně vstupenky je prohlídka rozsáhlého muzea a ukázka jednotlivých fází výroby. Pokud včas řeknete, že jste cizinci a odkud, dostanete sluchátka, ze kterých uslyšíte kompletní výklad v rodném jazyce.
Nebudu tady popisovat vznik a vývoj porcelánky, ale koho to zajímá, může se tady podívat na pěkný článek o míšeňské manufaktuře.

vývoj značení míšeňského porcelánu

Jestli máte doma nějaký porcelán po babičce, tak se na něj mrkněte, porovnejte si značení se značkami na fotografii a možná zjistíte, že máte doma poklad.

Míšeň: Dóm a hrad

Historické centrum Míšně je moc pěkné. Trochu mi připomínalo Malou stranu v Praze. Není tak rozsáhlé, ale zase je tu mnohem víc zeleně. Spousta domů má zahrady i předzahrádky.

Míšeň: okno do zahrady

Dóm

Míšeň: věž s porcelánovou zvonkohrou

Míšeň: ulice pod hradem

Míšeň je krásná, určitě stojí za návštěvu a místo fummelu si můžete přivést něco dobrého z pravého marcipánu. V cukrárnách s touto mandlovou pochoutkou prodávají úplná umělecká díla.

Žádné komentáře:

Okomentovat